World Geography – General Knowledge Questions and Answers

0
104

1.What country is also known as Persia?
Ans : Iran

2. In what country would you find Mount Kilimanjaro?
Ans : Tanzania

3. What major river flows through the Grand Canyon?
Ans : Colorado River

4. What name is given to the northeast part of China?
Ans : Manchuria

5. What is the main island of Japan?
Ans : Honshu

6. In what city is the Brandenburg Gate located?
Ans : Berlin

7. In what country would you find the city of Limerick?
Ans : Ireland

8. What well-known mountain pass connects Pakistan and Afghanistan?
Ans : Khyber Pass

9. What volcano exploded in 1883 with the force of 200 megatons of TNT?
Ans : Krakatoa

10. Old Trafford stadium is located near what major city?
Ans : Manchester

11. Ceylon is the former name of what country?
Ans : Sri Lanka

12. What city was once called New Amsterdam?
Ans : New York City

13. What valley is the site of the Earth’s highest-ever recorded temperature, 134°F?
Ans : Death Valley

14. Albania and Serbia are located on what peninsula?
Ans : Balkan

15. What is Pakistan’s longest river?
Ans : Indus River

16. What strait divides Morocco and Spain?
Ans : Strait of Gibraltar

17. By surface area, what is the largest of Africa’s great lakes?
Victoria

18. What country is often described as being shaped like a boot?
Italy

19.What is the largest island in the Mediterranean Sea?
Sicily

20. What canal connects the Red and Mediterranean Seas?
Suez Canal

21.Which is the world’s largest orphan & abandoned children charity?

Ans : SOS Chilidren’s Villages UK

22.Island Aviation Services is the Government run airlines of ?

Ans : Maldives

23. In which country is the Hillary-Tenzing Airport situated?

Ans : Nepal

24. Name the country which is the craddle of western classic music, known as ‘The land of music’?

Ans : Austria

25. Which country is the leading egg producer in the world?

Ans : China

26. Which gorge in Nepal is deepest in the world?
Ans : Kali Gandaki Gorge (Andha Galchi)